Ébredés Konferencia 2024.01.27. – Beszámoló

“Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” /Példabeszédek 4:23/

Ott álltam több száz emberrel együtt a 2024-es Ébredés konferencián Isten jelenlétében, s énekeltük: “Méltó nagy neved, minden név felett, a szívünk áld, mily nagy vagy, Urunk!”. Zengett a dicsőítés, és Isten békessége lassan átjárt minden bennem lévő aggodalom, kétség és fájdalom ellenére.  Hálás voltam, hogy a Mindenható szeretete képes betölteni az érzéseim ellenére. Igazából nem teljesen értettem, mit keresek itt, de az Úr később megmutatta, hogy épp a legjobb helyen vagyok.

A konferencia elején elhangzott egy kérdés: Mi történik a szívedben mostanában??? Nem volt könnyű erre válaszolnom, mert hónapok óta birkóztam Istennel. Az eszemmel tudtam, hogy a legjobb megoldás, ha megadom magam, de Ő túlságosan szeret, hogy ennyivel megelégedjen. Neki a szívünkre van szüksége. S ha valaki már végig ment ezen a folyamaton, akkor csak megerősíteni tudja a Példabeszédek szavait: néha fájdalmas tapasztalat kell ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat. De ha Isten úgy látja, hogy csak így menekülhetünk meg, ez a legjobb dolog, ami velünk történhet!

A konferencia központi üzenete is ehhez kapcsolódott: az ébredést, a megújulást Isten ereje végzi rajtunk keresztül. Milyen találó ez a kifejezés: rajtunk keresztül! Engednünk kell, hogy először Isten, Szent Lelke által formáljon bennünket. Így leszünk képesek magasságokat átélni, és utána az örömhírt megosztani másokkal Isten dicsőségére.

A délelőtti alkalmon Réz Ádám szolgálata a Malakiás 3:1-6, 13-23-ban olvasható igeversekre épült. A kegyelmi időszakban élünk, és úgy fogalmazott, hogy ebben az időszakban vesszük fel a “végső pozíciót”. Két választásunk van: öröm vagy ítélet. Két úton sántikálunk: az “Én-királysága” és „Isten-királysága” között, de választanunk kell! Az előadás során Réz Ádám részletesen kifejtette ezeknek a királyságoknak a jellemzőit, amelyek alapján egyértelműen meg tudjuk határozni, hogy jelenleg a szívünket melyik uralja.

Novák Zsolt délután a Jeremiás 18:1-6 alapján hirdette Isten üzenetét: Mi vagyunk az agyag és Isten a fazekas. Az agyag puhítható, formálható, de meg is tud keményedni. A fazekas célja, hogy megformálja az agyagot. Ennek a folyamatnak a négy lépését fejtette ki az előadó:

  1. Kicsomagolás, az agyag megtörése: Isten megtöri a saját akaratunkat, Ő sokkal nagyobb célokat akar nekünk adni, s így lehetünk eszközök a kezében.
  2. Az agyagot a korong közepére kell helyezni: Az imádság által, az Istennel töltött idő fontos (Mt. 6:6 alapján).
  3.  A fazekas belenyúl az anyag belsejébe és annak meg kell nyílnia: Mindazt, ami bennünk van, át kell engednünk Istennek. A vágyakat, a bűnöket, a problémákat, … ezeknek találkoznia kell Krisztus átszegzett kezével.  Ha ezt engedjük, akkor jön el az ébredés az életünkbe.
  4. Az edény szájának a megformálása: Jézushoz illő, hiteles beszéd legyen a miénk is.

Egy szép képpel kifejezve: nem folyik a mennyei olaj, amíg nincs edény, amibe az olajat tegye Isten. Neki odaszánt szívű emberekre van szüksége, akiket használni tud, de a változást fel kell vállalnunk, s engednünk kell, hogy az összes lépésen keresztül menjünk. Ez időbe telik, s nem vagyok mindig tudatában, hogy a formálódás melyik fázisában vagyok, de az Úr a maga idejében kinyilatkoztat mindent, csak bízzunk Benne!

Írta: Császár Hajnalka

  • ébredés
  • konferencia