Szegeden is van „új esély”

A Biblia több helyen beszél az elesettek, a szegények és a szükséget szenvedők elfogadásáról és befogadásáról.

„Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjaztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok; meztelen voltam, és felruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; börtönben voltam, és eljöttetek hozzám.”  (Máté 25:35-36)

A Példabeszédek könyve az elesettek megsegítéséről így szól:

„Aki irgalmas a szegényhez, kölcsön ad az Úrnak, és ő megfizeti jótéteményét.”  (Példabeszédek 19:17)

Az idézett sorok szellemében segít a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) 2022 márciusától a szenvedélybetegségben szenvedőkön, valamint 2022 áprilisától a pszichiátriai betegeken ízlésesen felújított, jól felszerelt szegedi telephelyén, a szegedi Új Esély Központban a Kossuth L. sgt. 29. szám alatt.

A szenvedélybeteg ellátás és pszichiátriai ellátás 50-50 főre van tervezve, mely 110%-ig tölthető fel, ami jelenleg már megvalósul. A segítségnyújtást többségében az ott dolgozó 5 fő alkalmazott végzi gyógypedagógus, mentál higiénikus szakember, szociálpedagógus, szociális munkás és gondozó végzettséggel. Igénybe lehet venni többféle szolgáltatást is. Lehetőség van csoportos és egyéni foglalkozások igénybevételére, konzultációra lelkigondozóval, pszichiáterrel.

A központ célja, hogy a hozzájuk fordulókat segítsék a társadalomba vissza illeszkedni, ismét munkát, emberi közösségeket találni. A központban dolgozók elfogadó, befogadó attitűdje segítséget tud nyújtani ebben a folyamatban.

Sokféle tréning, csoportfoglalkozás áll az ügyfelek rendelkezésére, többek között pénzkezelés, megküzdési stratégiák, időgazdálkodás, gyászfeldolgozás, stressz- és szorongás oldás, önismeret témában. Van lehetőség kreatív foglalkozásokon való részvételre, társasjátékra, „örömtánc” foglalkozásra idősek számára. Van imádkozással elkezdett bibliaóra, filmklub, férfi/női klub. A központban lehetőség van mosásra, tisztálkodásra, étkezésre is.

Az Új Esély Központ szorosan együttműködik a hajléktalanellátó rendszerrel, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósággal, az önkormányzat szociális irodájával, a Család és Gyermekjóléti Központtal, a Pszichiátriai Gondozóval. Néhány nagy élelmiszer multinacionális vállalat által működtetett élelmiszerbankból is kapnak élelmiszert.

Önkéntesek is segítik a központ működését pl. jogi segítségnyújtással, díszítéssel, csoportfoglalkozások, tréningek tartásával. Kolompár Marianna, a központ vezetője most is tervez gyógyító céllal zenei, művészeti foglalkozásokat, melyben számítana önkéntesekre is. Szívesen vesz orvosi, női/férfi csoportvezetői, társasjáték klub vezető felajánlásokat.

A Szegedi Baptista Gyülekezetből többek között Szilasi Erzsébet is aktívan részt vesz a központ munkájában. Saját munkáját az alábbiakban mutatja be.

Új Esély Központ Szeged a lelkigondozó szemszögéből

A nevem Szilasi Erzsébet Klára.

Egy éve és kilenc hónapja kaptam gyülekezetem lelkipásztorától Balogh Barnabástól egy felkérést, hogy mint tapasztalt lelkigondozó, elvállalnám-e ezt a megbízatást az Új Esély Központban is? Tanácsolta, hogy találkozzak az intézmény vezetőjével, beszélgessünk, ismerjem meg őket. Alkoholisták, drogosok, pszichiátriai betegek 50-50 fő. Bár a “Meghallgatlak” online térben valóban sokféle ember kért segítséget. Sok fájdalmas történetet hallottam, olvastam. Na de hogy személyesen?

“Ó, Uram, eddig csak a bemelegítés volt?”- szakadt fel bensőmből a sóhaj. Megtanultam a közel 40 éves hívő életem alatt, hogy az Úr, ha nehéz útra hív, ad hozzá erős cipőket és persze mondhatok nemet, ha akarok, de nem lesz rajta békességem.

Legnagyobb meglepetésemre egészen más körülmények fogadtak, mint amire számítottam. Ragyogó tisztaság, jó hangulat. Kedvesen és örömmel fogadtak a vezetők, a terápiás munkatársak, a páciensek. Akinek nincs lehetősége körülményei miatt fürödhet, sőt kötelező. Kimosni a ruháikat szintén. Minden szükséges hozzávalóról az intézmény gondoskodik.

Abban az időben kedvezményes meleg étkezést kaptak a regisztrált páciensek, amit hétköznaponként helybe szállítottak. Kávé, tea, szendvics mindig, időnként gyümölcs és sütemény várja azt, aki betér egy jó szóra, beszélgetésre, lelkigondozásra, vagy valamilyen csoportfoglalkozásra. Elkészítésükben magam is gyakran részt veszek. Mikor asztalra teszem a szendvicseket, vagy átadom az elkészített kávét, hálás tekintettel viszonozzák a kedvességet.

Örömmel tölt el, mikor azt látom, hogy emberek, akik valamilyen szenvedélybetegséggel küzdenek, eljutnak a gondolkodásuk, gyógyulás vágyuk olyan szintjére, hogy megváltozni is készek. Jó látni a zavaros tekintetek ragyogóvá válását. A reménytelenséget, ahogy felváltja a remény. A múlt fájdalmát a megbocsátás békessége és öröme. Vagy mikor valaki kevesebb gyógyszerrel is jól érzi magát.

Krisztus szeretetével szeretni őket, bizalmat szavazni akkor is, ha egy-egy visszaesés bekövetkezik, végtelenül fontos.

Elmondásuk szerint az Új Esély Központ a béke, a szeretet, az elfogadás, a helyreállás szigete, mellyel eddig sehol nem találkoztak. Tartunk ünnepségeket, ahol az igei szolgálat mellett ki-ki tehetsége szerint közkinccsé teheti tudását. Vers, próza, ének… A munkatársak mind teszik a dolgukat a legjobb tudásuk, képességük szerint szívvel, lélekkel, türelemmel. Megszoktuk, megszerettük, segítjük egymást mindenben.

Kialakult a szolgálati rendem, ami rugalmasan kezelhető szükség esetén. Szombaton 8:30-tól filmklub imádsággal, beszélgetésekkel csoportban és egyénileg 12-ig. Vasárnap 8-tól személyes beszélgetési lehetőség, 9-10:30-ig bibliaóra, majd online istentisztelet az akkorra gyülekezőkkel. Hétfőn 8:30-tól személyes beszélgetések, hajnyírós lelkigondozás, mert kell, hogy munkavállalás esetén jól nézzenek ki a páciensek, meg egyébként is megered a nyelvük a hallgatag embereknek is olyankor. Csoportfoglalkozás pszichiátriai betegeknek 11:15-től ameddig szükséges.

Hát, ilyen az élet az Új Esélyben, amiért nagyon hálás vagyok.

Írta, szerkesztette: S.K.R.

A képek egy része a BTESZ honlapjáról való.

https://btesz.hu/uj-esely-kozpont-szeged/